Koliko je Normalno da Kasni Menstruacija - Ilustracija

Koliko je Normalno da Kasni Menstruacija? – Saznajte sve o Ciklusima

Da li se pitate koliko je normalno da kasni menstruacija? Razumem vašu brigu.  Može biti prilično alarmantno kada očekujete svoj period i on jednostavno ne dolazi.

Naravno, svaka žena je jedinstvena i nije retkost da ciklus varira od meseca do meseca. Ali, koliko dana kašnjenja bi trebalo da vas zabrine?

U osnovi, smatra se normalnim ako menstruacija kasni do nedelju dana. Međutim, ovaj broj varira u zavisnosti od različitih faktora kao što su stres, promene težine ili hormonalne fluktuacije. Zato je važno pratiti svoj menstrualni ciklus i biti svestan svakih promena koje se dogode.

Iako je kašnjenje menstruacije često bezazleno, ukoliko primetite da vam menstruacija kasni duže od nedelju dana, preporučljivo bi bilo posetiti lekara radi provere. Ne ignorišite ove simptome; bolje je biti siguran nego pretrpeti nepotrebnu anksioznost.

Razumemo Menstrualni Ciklus

Kada govorimo o menstrualnom ciklusu, važno je da razumemo kako on funkcioniše. Menstrualni ciklus je kompleksan biološki proces koji se odvija u telu žene svakog meseca. Počinje prvog dana menstruacije i traje do početka sledeće. U proseku, ciklus traje 28 dana, ali varira kod svake žene – može biti kraći (21 dan) ili duži (35 dana). Ove brojke su samo smernice, a ne pravilo.

Menstrualni ciklus se sastoji iz nekoliko faza:

  • Folikularna faza: Ova faza započinje prvog dana menstruacije i traje dok jajnik nije spreman da oslobodi jajnu ćeliju. Tokom ove faze, nivo estrogena raste što dovodi do zadebljanja unutrašnjeg sloja materice.
  • Ovulacija: Oko sredine ciklusa, obično oko 14. dana kod 28-dnevnog ciklusa, jajnik oslobađa zrelu jajnu ćeliju koja putuje kroz jajovod u matericu.
  • Lutealna faza: Ova poslednja faza započinje nakon ovulacije i traje do početka sledeće menstruacije. Ako se oplođena jajna ćelija ne ugnezdi u matericu, nivo hormona pada što dovodi do menstruacije.

 

Sada kad smo shvatili kako funkcioniše menstrualni ciklus, lakše je objasniti koliko je normalno da kasni menstruacija. Kašnjenje može biti uzrokovano mnogo faktora kao što su stres, promena telesne težine ili hormonalne promene. Ne postoji tačan broj dana koliko “normalno” treba da kasni menstruacija jer to varira od žene do žene.

Razumevanje sopstvenog tela i praćenje menstrualnog ciklusa pomaže nam da bolje upravljamo svojim zdravljem i prepoznajemo eventualne probleme na vreme.

Uzroci Kašnjenja Menstruacije

Kašnjenje menstruacije može biti posledica mnogih uzroka, a ne samo trudnoće.

Stres je jedan od najčešćih faktora koji utiče na menstrualni ciklus. Kada smo pod stresom, naše telo proizvodi hormon kortizol koji može poremetiti ostale hormone u telu, uključujući one koji kontrolišu menstruaciju.

Promena telesne težine, bilo da se radi o naglom gubitku ili dobitku kilograma, takodje može uticati na redovnost menstruacije. Telu treba vremena da se prilagodi novoj težini i to može dovesti do kašnjenja.

Ukoliko ste nedavno počeli da vežbate intenzivno ili ste povećali intenzitet vežbanja, to takođe može uticati na vaš menstrualni ciklus. Intenzivna fizička aktivnost može poremetiti hormone u telu i izazvati kašnjenje menstruacije.

Drugi moguci uzrok je promena u rutini spavanja. Nedostatak sna i promene u ritmu spavanja mogu imati veliki uticaj na hormone i time izazvati neredovnu menstruaciju.

Takodje treba napomenuti da upotreba kontraceptiva poput pilula za kontrolu rađanja takođe može izazvati kašnjenje. Ako si tek počela da koristiš kontracepciju ili si prestala sa korišćenjem, tvoj organizam bi mogao trebati neko vreme da se prilagodi promeni što bi rezultiralo kašnjnjem menstrucije.

Ovi su samo neki od uzroka kašnjenja menstruacija. Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom ukoliko ti je menstrualni ciklus neredovan duži period, posebno ako ti nije jasno šta bi mogao biti razlog.

Kada Bi Trebalo da se Obratite Lekaru?

Ako si zabrinuta zbog toga koliko je normalno da kasni menstruacija, imaj na umu ove pokazatelje kada bi trebalo da posetiš lekara:

 • Ako tvoj ciklus izostane više od 90 dana i nisi trudna.
 • Tvoji periodi su postali nepredvidljivi nakon godinu dana redovnih ciklusa.
 • Menstruacija ti traje više od sedam dana ili su veoma bolne.
 • Dobijaš menstruaciju svake tri nedelje (ili češće).

Razumevanje tvog tela i praćenje tvog menstrualnog ciklusa može biti korisno u prepoznavanju potencijalnih problema. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 1. Izostanak menstruacije: Ako propustiš više od jedne uzastopne menstruacije, moglo bi biti vreme za posetu doktoru. To može ukazivati na problem sa hormonima, prekomernom težinom ili niskom telesnom masom.
 2. Nepravilnosti u trajanju: Ako primetiš značajnu promenu u dužini svog ciklusa – bilo da je kraći ili duži nego obično – to takođe može biti razlog za brigu.
 3. Bolovi tokom menstruacije: Mala nelagodnost tokom menstruacije je normalna, ali jaki bolovi nisu. Ako doživljavaš takve simptome kao što su grčevi koji te sprečavaju u svakodnevnim aktivnostima, obrati se lekaru.
 4. Teška krvarenja: Normalno je da dođe do varijacija u intenzitetu krvarenja tokom menstrualnog ciklusa, ali ako primetiš izuzetno obilna ili dugotrajna krvarenja, to može biti znak problema koji zahteva medicinski pregled.

Svaka žena ima svoj jedinstven ritam i ono što je “normalno” za mene ne mora nužno biti “normalno” za tebe. Važno je slušati svoje telo i potražiti stručnu pomoć kada nešto nije kako treba.

Zaključak: Koliko je Normalno da Kasni Menstruacija

Kada govorimo o menstrualnom ciklusu, važno je imati na umu da nema “univerzalne normale”. Svaka žena ima jedinstven menstrualni ciklus, a dužina i regularnost mogu biti različite. U većini slučajeva, smatra se normalnim ako menstruacija kasni do 7 dana. Ipak, uvek je najbolje posetiti lekara ukoliko primetite bilo kakve promene koje vas zabrinjavaju.

Razlozi za kašnjenje menstruacije mogu biti različiti – od stresa i promena u telesnoj težini do trudnoće ili zdravstvenih problema. Važno je istaći da su hormonske promene takođe česti uzrok kašnjenja menstruacije.

Sa druge strane, ne bi trebalo ignorisati konstantna ili dugotrajna kašnjenja. Ako vam menstruacija redovno kasni više od sedam dana, to može biti znak za alarm. Takođe, ako ste seksualno aktivni i vaša menstruacija kasni više od nedelju dana – test na trudnoću bi bio preporuka.

U svakom slučaju, najsigurniji put do pravog odgovora na pitanje ‘Koliko je normalno da kasni menstruacija?’ jeste kroz konsultaciju sa lekarom.

Izvori:

 1. “Menstrual Cycle: What’s Normal, What’s Not” – Mayo Clinic [link]
 2. “Why is my period late?” – Healthline [link]
 3. Izvori:
  “What is menstruation?” – Planned Parenthood
  [link]
 4. “Irregular Periods” – Cleveland Clinic [link]