Problemi sa Menstruacijom - Ilustracija žene koja sedi u čekaonici kod doktorke

Problemi sa Menstruacijom: Kada je Pravo Vreme za Posetu Lekaru

Svaka žena je jedinstvena, pa tako i njen ciklus. Problemi sa menstruacijom mogu se pojaviti kod svake od nas a ponekad može biti teško razlikovati normalne promene od onih koje zahtevaju posetu lekaru. Upravo o tome ćemo danas govoriti – kada je vreme pravo vreme za posetu lekaru.Menstrualni ciklus varira od žene do žene, ali postoje neka osnovna pravila koja nam govore šta je normalno, a šta nije. Ako primetite da su vam menstruacije postale preterano bolne ili obilne, ili ako imate bilo kakve druge zabrinjavajuće simptome, možda je vreme da posetite lekara.U sledećim pasusima objasniću detaljnije o čemu se radi. Govorićemo o tome kako prepoznati probleme sa menstruacijom i kada treba tražiti medicinsku pomoć. Ovo su informacije koje bi svaka žena trebalo da zna.

Razumevanje Menstrualnog Ciklusa

Razumeti svoj menstrualni ciklus ključno je za prepoznavanje potencijalnih problema sa menstruacijom. Da bih vam pomogla da bolje razumete ovaj složen proces, hajde da ga detaljnije razmotrimo.

Menstrualni ciklus obuhvata nekoliko faza koje su usko povezane s promenama u hormonima. U proseku, ciklus traje 28 dana, ali kod nekih žena može biti kraći ili duži od toga. Evo kako izgleda tipičan menstrualni ciklus:

 • Faza folikula: Ova faza počinje prvog dana menstruacije i traje do ovulacije. Tokom ove faze, folikuli jajnika se pripremaju za oslobađanje jajašca.
 • Ovulacija: Otprilike na sredini menstrualnog ciklusa, najrazvijeniji folikul oslobađa jajašce koje putuje kroz jajovod u matericu.
 • Lutealna faza: Nakon ovulacije započinje lutealna faza koja traje do sledeće menstruacije. Ako se oplođeno jajašce ne usađuje u matericu, dolazi do menstruacije.

Sada kada znamo kako funkcioniše normalan menstrualni ciklus, lakše je prepoznati moguće probleme. Nepravilnosti kao što su izostanak menstruacije, vrlo teška ili slaba krvarenja ili bolovi tokom perioda mogu ukazivati na problem koji treba proveriti.

Ako primetite bilo kakvu promenu u svom menstrualnom ciklusu koja vas zabrinjava ili ako imate probleme sa menstruacijom, nemojte oklevati – verovatno je vreme da posetite lekara. Ženski reproduktivni sistem je kompleksan i važno je pratiti sve promene i simptome koji se javljaju.

Poremećaji u Menstruaciji: Simptomi i Znaci

Ukoliko primetite neke promene u svom menstrualnom ciklusu, moguće je da se suočavate sa poremećajima menstruacije. Neki od simptoma koje treba da imate na umu:

 • Neobično teška ili bolna menstruacija
 • Preskakanje perioda bez trudnoće
 • Menstrualni ciklus koji traje duže nego inače
 • Neobjašnjivi grčevi ili bolovi tokom perioda

Moja preporuka je da posetite lekara čim primetite bilo kakve nepravilnosti. To može biti rani znak ozbiljnijeg stanja, kao što su endometrioza, policistični ovarijalni sindrom (PCOS) ili fibroidi.

Ponekad, problemi sa menstruacijom mogu biti uzrokovani stresom ili promenama u ishrani. Međutim, ako ovi simptomi postanu uporni i utiču na kvalitet vašeg života – definitivno je vreme da posetite lekara.

Važno je napomenuti da svaka žena ima jedinstven menstrualni ciklus. Ono što je normalno za jednu ženu možda nije normalno za drugu. Zato se ne oslanjajte samo na tuđa iskustva, već slušajte svoje telo.

endo, PCOS i fibroidi su samo neki od mnogih zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati probleme sa menstruacijom. Ako sumnjate na bilo koju od ovih bolesti, nemojte čekati – obratite se svom ginekologu što pre.

Kada je Vreme da Posetite Lekara?

Kao žena, vrlo sam svesna koliko su problemi sa menstruacijom neugodni. Ali kako znamo kada su ovi problemi samo deo normalnog menstrualnog ciklusa, a kada treba potražiti medicinsku pomoć?

Prva stvar koju treba naglasiti jeste da ne postoji ‘normalno’ kad je u pitanju menstruacija. Svaka žena ima jedinstven ciklus koji se može razlikovati od meseca do meseca. Međutim, postoje neki simptomi i uslovi koji bi mogli signalizirati da je vreme za posetu lekaru.

 1. Intenzivan bol: Ponekad bol tokom menstruacije može biti toliko jak da utiče na vaš svakodnevni život. Ako redovno imate jake bolove ili ako bol postaje sve gori iz meseca u mesec, vreme je da se obratite lekaru.
 2. Teška krvarenja: Većina žena iskusi nekoliko dana težeg krvarenja tokom svog ciklusa, ali ako primetite da morate menjati tampon ili uložak svaki sat tokom dužeg perioda, to bi mogao biti znak problema.
 3. Izostanak ili neredovne menstruacije: Ako ste seksualno aktivni i propustili ste dva ili više ciklusa zaredom, to bi mogao biti znak trudnoće. Alternativno, neredovna menstruacija može ukazivati na hormonske probleme.

Ovo su samo neki od signala koje vaše telo šalje kada je vreme za posetu lekaru zbog problema sa menstruacijom. Uvek slušajte svoje telo – ono najbolje zna!

Zaključak

Kada govorim o problemima sa menstruacijom, važno je da se setimo da svaka žena ima jedinstven menstrualni ciklus.  No, ako dođe do naglih promena u vašem ciklusu, bilo u pogledu trajanja, intenziteta ili praćenja bolova, vreme je da posetite lekara.

Svaka žena treba da sluša svoje telo i reaguje na znakove upozorenja koje šalje. Ako sumnjate u simptome koji su vam novi ili vas zabrinjavaju – nemojte oklevati. Lekari su tu da pomognu i pruže odgovore na sva vaša pitanja.

Na kraju dana, vaše zdravlje je najvažnije. Ne ignorišite probleme sa menstruacijom samo zato što mislite da su oni normalni deo ženskog iskustva. Može biti teško razlikovati ono što je ‘normalno’ od onoga što zahteva medicinsku pažnju, ali to ne bi trebalo biti razlog za izbegavanje lekarske pomoći.

Izvori

 1. “Understanding menstrual changes” Harvard Health Publishing, Harvard Medical School. [link]
 2. “Menstrual Cycle: What’s Normal, What’s Not.” Mayo Clinic. [link]
 3. “Period pain and menstrual irregularities.” HealthDirect, Australian Government Department of Health. [link]
 4. “When to see a doctor about heavy periods.” HealthDirect, Australian Government Department of Health. Link
 5. “10 Signs Your Period Is About to Start” Healthline. [link]