Ilustracija: Žena sa balkana doji svoje dete

Dojenje i Menstruacija: Uticaj Dojenja na Ciklus

Mnoge žene se pitaju o vezi između dojenja i menstruacije. Postoji uobičajeno verovanje da dojenje može sprečiti menstruaciju, a neke žene čak koriste dojenje kao oblik kontracepcije. Ali, istina je malo složenija.

Hormon prolaktin, koji je ključan za proizvodnju mleka, može potisnuti rad reproduktivnih hormona. Ovo često rezultira izostankom menstruacije kod dojilja. Međutim, vreme povratka menstruacije može varirati od žene do žene i nema tačnog vremena kada će se to dogoditi nakon porođaja.

Važno je napomenuti da, iako dojenje može uticati na plodnost, to nije pouzdana kontracepcija. Bez obzira na sve, postoji šansa za trudnoću tokom dojenja. Sve ovo pokazuje da je veza između dojenja i menstruacije kompleksna i zaslužuje detaljniju raspravu.

Dojenje i Menstruacija

Dojenje i menstruacija su dve teme koje su često povezane kod novopečenih majki. Veza između dojenja i menstruacije je kompleksna i često izaziva brojna pitanja.

Dojenje može potisnuti menstruaciju zbog hormona prolaktina koji je ključan za proizvodnju mleka. Međutim, vreme povratka menstruacije varira od žene do žene i dojenje nije pouzdana kontracepcija.

Većinu žena zasigurno najviše zanima kada očekivati prvu menstruaciju nakon porodjaja? Na to pitanje nema tačnog odgovora jer svaka žena je individua za sebe. Kod nekih žena dojenje može odložiti povratak menstruacije, dok kod drugih neće uticati na to.

Kada žena počne sa dohranom, tj. kada beba počne da jede čvrstu hranu, to je često signal telu da je vreme za povratak menstruacije. Dakle, ako žena doji svoje dete na zahtev, u proseku menstruacija se vraća oko 17. meseca detetove starosti.

Prolaktin, hormon zaslužan za proizvodnju mleka, suzbija lučenje reproduktivnih hormona. Zbog toga nema ovulacije, niti otpuštanja jajne ćelije na oplodnju, pa nema ni menstruacije. Neke žene zato dojenje smatraju kontraceptivnom metodom. Iako dojenje utiče na smanjenje plodnosti, ono nije apsolutna garancija da nećete ostati u drugom stanju.

Važno je napomenuti da dojenje nije siguran način da se zaštite od trudnoće.

Uticaj Dojenja na Menstruaciju

Kada pričamo o dojenju i menstruaciji, važno je razumeti da dojenje može uticati na menstruaciju na različite načine. Svaka žena može doživeti različite promene u svom menstrualnom ciklusu tokom perioda dojenja.

Smanjenje Učestalosti Menstruacije

Dojenje može uticati na učestalost menstruacije. Dok dojite, proizvodnja hormona prolaktina povećava se, što može potisnuti ovulaciju i smanjiti učestalost menstruacije. Međutim, ovo ne znači da je dojenje pouzdan oblik kontracepcije. Trudnoća je i dalje moguća tokom perioda dojenja, iako je manja verovatnoća za to.

Promene u Trajanju i Količini Menstrualnog Krvarenja

Dojenje može takođe uticati na trajanje i količinu menstrualnog krvarenja. Nekim ženama menstrualni ciklus može postati neredovan tokom perioda dojenja. Ponekad se menstruacija može vratiti tokom dohrane, ali sa neregularnim ciklusima.

Dojenje može doneti različite promene u svakodnevnim rutinama, uključujući one povezane sa menstruacijom. Ove promene mogu biti iznenađujuće, ali su obično normalne. Uvek se savetujte sa zdravstvenim radnikom ako imate bilo kakva pitanja ili brige u vezi sa dojenjem i menstruacijom.

Hormonalne Promene tokom Dojenja

Kada govorimo o vezi između dojenja i menstruacije, neophodno je razumeti hormonalne promene koje se dešavaju u telu žene tokom dojenja.

Nivo Prolaktina i Estrogena

Tokom perioda dojenja, nivo hormona prolaktina u telu žene je visok. Prolaktin je hormon koji stimuliše proizvodnju mleka. Sa druge strane, visok nivo prolaktina može smanjiti nivo estrogena – hormona koji je od ključne važnosti za regulaciju menstrualnog ciklusa. Smanjenje nivoa estrogena može dovesti do kašnjenja ili izostanka menstruacije.

Uticaj na Ovulaciju

Hormonalne promene koje se događaju tokom dojenja mogu uticati na ovulaciju. Visok nivo prolaktina može sprečiti ovulaciju, što znači da menstruacija može biti neregularna ili čak potpuno izostati. Međutim, važno je napomenuti da dojenje nije pouzdana metoda kontracepcije jer se ovulacija može dogoditi pre prvog menstrualnog krvarenja nakon porođaja.

Povratak Menstruacije Nakon Prestanka Dojenja

Kada prestanem sa dojenjem, moje telo će početi da prolazi kroz brojne promene. Jedna od najuočljivijih promena je povratak menstruacije. Ali, pitanje koje me muči je: kada mogu očekivati povratak menstruacije nakon prestanka dojenja?

Podaci pokazuju da će se menstruacija obično vratiti unutar nekoliko nedelja do nekoliko meseci nakon prestanka dojenja. Ali, svaka žena je jedinstvena i vreme povratka menstruacije može se razlikovati. Neki faktori koji mogu uticati na to uključuju:

  • Starost
  • Zdravstveno stanje
  • Istorija menstrualnog ciklusa
  • Individualne hormonske ravnoteže

Nakon prestanka dojenja, može doći do promena u menstrualnom ciklusu. Neki žene mogu primetiti da su njihovi ciklusi sada duži, kraći, teži ili lakši nego pre trudnoće. Ove promene su obično privremene i trebale bi se stabilizovati kako telo ponovo uspostavlja svoju hormonsku ravnotežu.

Dojenje i menstruacija su usko povezani. Hormoni koji regulišu dojenje takođe utiču na menstrualni ciklus. Prolaktin, hormon koji stimuliše proizvodnju mleka, takođe može potisnuti ovulaciju i menstruaciju. Zbog toga se menstruacija obično odlaže dok žena doji.

Dojenje i PMS

Dojenje i menstruacija su dve prirodne funkcije ženskog tela koje su usko povezane. Ponekad se javljaju pitanja o tome kako dojenje utiče na predmenstrualni sindrom ili PMS.

Prolaktin, hormon koji reguliše dojenje, može da utiče na menstrualni ciklus i simptome PMS-a. Nivo prolaktina je obično visok tokom dojenja, što može potisnuti ovulaciju i menstruaciju. Ovo može, kod nekih žena, umanjiti simptome PMS-a. Međutim, svaka žena je jedinstvena i nemaju sve iste simptome ili iskustva.

Na žalost, ne postoji mnogo istraživanja na ovu temu. Neki stručnjaci veruju da dojenje može umanjiti simptome PMS-a, ali se ovo ne može generalizovati za sve žene.

Važno je napomenuti da: Iako dojenje može uticati na menstrualni ciklus i simptome PMS-a, nije pouzdana metoda kontracepcije. Žene bi trebalo da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom ako imaju bilo kakve brige ili pitanja u vezi sa dojenjem i menstruacijom.

Ako imate jake simptome PMS-a tokom dojenja, postoje tretmani koji mogu pomoći. Obratite se svom lekaru ili stručnjaku za dojenje za više informacija.

Saveti za Dojilje koje Imaju Menstruaciju

Dojenje i menstruacija mogu biti izazovna kombinacija za mnoge žene. Evo nekoliko saveta koji bi mogli pomoći.

Prvo, moguće je da će se vaša menstruacija vratiti dok još dojite. Važno je znati da to ne znači da morate prestati s dojenjem. Mnoge žene uspešno nastavljaju dojenje tokom svoje menstruacije.

Drugo, trebali biste biti svesni da se količina i kvalitet mleka može promeniti tokom menstruacije. To je potpuno normalno i nije razlog za brigu. Ako se oseti neka promena, možete probati da dodatno hidrirate ili povećate unos hrane.

Treće, neke žene prijavljuju neugodnosti ili bol u dojkama tokom menstruacije. To je takođe normalno i može se ublažiti toplim oblogama ili blagim analgeticima.

Četvrto, iako dojenje može uticati na menstrualni ciklus, to nije pouzdana metoda kontracepcije. Ako ne planirate trudnoću, trebali biste razgovarati sa svojim lekarom o sigurnim i efikasnim metodama kontracepcije.

Konsultacija sa zdravstvenim radnikom je uvek najbolji pristup ako imate bilo kakve brige ili pitanja u vezi sa dojenjem i menstruacijom.

I na kraju, ne zaboravite da svaka žena i svaka situacija su jedinstvene. Ono što funkcioniše za jednu ženu ne mora nužno funkcionisati za drugu. Pratite svoje telo i radite ono što je najbolje za vas.

Zaključak

Dojenje ima uticaj na menstrualni ciklus i simptome PMS-a ali nije sigurna metoda zaštite od trudnoće. Hormon prolaktin može potisnuti ovulaciju i menstruaciju što može smanjiti simptome PMS-a kod nekih žena. Ali ovo se ne može primeniti na sve žene. Ako imate nejasnoća ili pitanja o dojenju i menstruaciji, savet je da se konsultacija sa zdravstvenim radnikom. Takođe treba biti svestan da se menstruacija može vratiti dok još dojite ali to ne znači da treba prestati s dojenjem. Količina i kvalitet mleka mogu se promeniti tokom menstruacije ali to je normalno i nema razloga za brigu. Tokom menstruacije neke žene mogu osetiti nelagodnost ili bol u dojkama ali to se može ublažiti toplim oblogama ili blagim analgeticima.

Kada će se menstruacija vratiti nakon porodjaja?

Menstruacija će se obično vratiti oko šest do osam nedelja nakon porodjaja ako ne dojite svoje dete. Vaša prva menstruacija može biti drugačija nego pre trudnoće, a možda ćete osetiti više nepravilnosti, jači protok, grčeve i male ugruške. Menstruaciju možete dobiti i ako dojite, ali će vam trebati duže da se ustabili.

Kako dojenje utieče na menstruaciju?

Povratak menstruacije tokom dojenja može varirati. Neke žene nastavljaju ciklus ubrzo nakon porodjaja, dok druge možda neće dobiti menstruaciju sve dok ne prestanu s dojenjem.  Gotovo svaka mama koja isključivo doji svoje dete bit će bez menstruacije tri do šest meseci.

Zašto imam neredvne menstruacije tokom dojenja?

Moguće je imati razdoblje bez ovulacije šest meseci nakon porodjaja, a zatim više meseci ne imati menstruaciju. Verojatnije je da ćete ovulirati i imati nastavak redovnih menstruacija ako je vaše dete starije od šest meseci i može izdržati više od nekoliko sati bez dojenja. Međutim, moguće je zatrudneti tokom dojenja, pa se preporučuje kontracepcija.

Hoće li menstruacija uticati na moju bebu?

Jedini efekat koji vaše dete može da doživi je blago smanjena količine mleka u određenim tačkama vašeg ciklusa. To se obično dešava sredinom ciklusa do menstruacije, a možda ćete to osetiti jer i dojenje u to vreme može biti manje udobno.

Izvori

  1. National Institute of Child Health and Human Development: “Breastfeeding and Menstruation”
  2. KellyMom: “Breastfeeding and Fertility”