krvarenje izmedju ciklusa ilustracija

Krvarenje Između Ciklusa – Mogući Uzroci i Rešenja

Kada govorimo o menstruaciji, vrlo je bitno razumeti da svaka žena ima jedinstveni ciklus. Međutim, nešto što može uzrokovati zabrinutost kod mnogih je krvarenje između ciklusa. Ova pojava, poznata i kao intermenstrualno krvarenje, može biti simptom različitih stanja – neki benigni, a drugi ozbiljni.U pitanju nije redak problem; u stvari, mnoge žene dožive barem jednom krvarenje između ciklusa tokom svog reproduktivnog veka. Ali šta zapravo uzrokuje ovo stanje? Odgovor na to pitanje nije uvek jasan, ali postoje činioci koji mogu doprineti njemu.

Mnogi od nas mogu misliti da je krvarenje između ciklusa normalna pojava. Iako se to događa u nekim slučajevima, važno je znati da ovakvo krvarenje može biti pokazatelj određenih zdravstvenih problema. Zato bi trebalo obratiti pažnju na ovaj simptom i zakazati pregled kod ginekologa ukoliko primetite nepravilnosti.

Šta Je Krvarenje Između Ciklusa

Krvarenje između ciklusa, poznato i kao intermenstrualno krvarenje, događaj je koji se odvija izvan redovnih menstrualnih perioda. U suštini, ovo nije nešto što bi trebalo da se dešava u normalnom menstrualnom ciklusu.

Menstrualni ciklus je vremenski period između prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sledeće menstruacije. Većina žena ima menstruaciju svakih 28 do 30 dana. Međutim, bilo koje krvarenje ili spoting (manji protok krvi) koji se javljaju izvan ovih regularnih perioda može se smatrati krvarenjem između ciklusa.

Važno je napomenuti da krvarenje između ciklusa nije uvek razlog za zabrinutost. Ponekad se desi usled stresa, promene u težini ili upotrebe određenih lekova. Međutim, ako postane redovna pojava ili je praćeno drugim simptomima poput bolova u stomaku, obilnog krvarenja ili neobičnog vaginalnog iscedka, svakako bi trebalo posetiti ginekologa.

Kao stručnjak na ovom polju mogu reći da postoje brojni uzroci za krvarenje između ciklusa, uključujući hormonske neravnoteže, benigne tumore (polipi ili fibroidi), infekcije reproduktivnog sistema i druge medicinske stanja. Bez obzira na uzrok, važno je razgovarati sa svojim doktorom ukoliko primetite bilo kakve promene u menstrualnom ciklusu.

Konačno bih želela naglasiti koliko je bitno slušati svoje telo i prepoznati znake koje nam šalje. Svaka žena zaslužuje brigu o svom zdravlju koja joj omogućava da vodi srećan i ispunjen život.

Uzroci Nevremenog Krvarenja

Kada je u pitanju krvarenje između ciklusa, postoji nekoliko potencijalnih uzroka koje treba razmotriti. Prvo i osnovno, hormonski disbalans može biti glavni krivac. Hormoni su oni koji regulišu menstruacioni ciklus, a kada se njihov balans poremeti, može doći do neredovnog krvarenja.

Drugi mogući razlog je upotreba kontraceptiva. Određene vrste kontracepcijskih pilula ili spirala mogu prouzrokovati krvarenje između ciklusa. Ova pojava je obično privremena i nestaje nakon nekoliko meseci redovne upotrebe.

Takođe, polipi ili fibroidi na materici mogu biti uzrok ovakvih problema. Oni su često bezopasni ali mogu prouzrokovati krvarenje između perioda.

Infekcije reproduktivnih organa nikako ne smemo zanemariti. Infekcija cerviksa ili vagine može takođe rezultirati neredovnim krvarenjem.

U retkim slučajevima, vanmaterična trudnoća ili rani znaci menopauze mogu biti uzrok ovakve pojave.

Ne zaboravimo da ozbiljniji medicinski problem poput raka materice takođe može prouzrokovati krvarenje između ciklusa.

Koje sve faktore treba uzeti u obzir?

 • Hormonski disbalans
 • Upotreba kontraceptiva
 • Polipi ili fibroidi
 • Infekcije reproduktivnih organa
 • Vanmaterična trudnoća
 • Rani znaci menopauze
 • Rak materice

Iako ovi simptomi mogu delovati zastrašujuće, važno je naglasiti da većina žena s vremena na vreme iskusi neredovno krvarenje. Ako primetite bilo kakve promene u svom menstrualnom ciklusu, najbolji korak jeste poseta ginekologu kako bi se utvrdio tačan uzrok i započelo adekvatno lečenje.

Dijagnostika i Lecenje Problema

Kada primetite krvarenje između ciklusa, važno je odmah zatražiti medicinsku pomoć. Ja sam imala slične probleme i znala sam da nije trebalo da čekam.

Prva stvar koju će lekar uraditi jeste pregled, uključujući Pap test i pregled karlice. Takođe može biti potrebno da uradite ultrazvučni pregled kako bi se proverilo postoji li neki problem sa jajnicima ili matericom.

Testovi Opis
Pap test Pregled ćelija grlića materice
Ultrazvuk Provera stanja jajnika i materice

Kada se utvrdi uzrok krvarenja, pristupa se lečenju. Evo nekoliko mogućih tretmana:

 • Hormonska terapija: Ova vrsta terapije koristi se za kontrolu menstrualnog ciklusa.
 • Operacija: Ako postoje polipi ili fibroidi, može biti potrebna operacija.
 • Lekovi: Neki lekovi mogu pomoći u kontroli krvarenja.

Važno je shvatiti da lečenje zavisi od uzroka krvarenja. Na primer, ako je do krvarenja došlo zbog hormonske neravnoteže, hormonska terapija biće efikasna. Međutim, ako su polipi uzrok krvarenja, može biti potrebna operacija.

Nemojte ignorisati simptome kao što su krvarenje između ciklusa. Uvek tražite medicinsku pomoć. Vaše telo vam govori da nešto nije u redu – nemojte to ignorisati!

Zaključak: Važnost Redovnih Ginekoloških Pregleda

Krvarenje između ciklusa može biti znak različitih stanja, od hormonalnih promena do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

Redovni ginekološki pregledi su ključni za otkrivanje mogućih problema na vreme. Međutim, žene često propuste ove preglede zbog straha ili neprijatnosti. Ovo je greška koja može imati ozbiljne posledice.

Pravovremeno otkrivanje problema omogućava efikasnije lečenje i bolji ishod za pacijenta. Dakle, bez obzira na uzrok krvarenja između ciklusa, važno je obratiti se ginekologu što pre.

Pored toga, ustanovljavanjem rutine redovnih pregleda kod ginekologa stvara se povoljnija slika o celokupnom reproduktivnom zdravlju žene. To omogućava prilagođavanje tretmana specifičnim potrebama svake žene i pravovremenu intervenciju u slučaju abnormalnosti.

Preventiva je ključna kada je u pitanju zdravlje žena. Ne samo da redovni pregledi pomažu u ranoj dijagnostici problema kao što su miomi, polipi ili rak grlića materice; oni takođe omogućavaju lekarima da prate hormonalne promene koje mogu uticati na menstrualni ciklus i opšte blagostanje.

Izvori

 1. Vaginal Bleeding: Mayo Clinic.
  [link]
 2. Abnormal Uterine Bleeding: American Family Physician.
  [link]
 3. Breakthrough bleeding while on birth control: what it means: Medical News Today.
  [link]
 4. Intermenstrual bleeding: Patient Info.
  [link]
 5. Spotting: Causes and When to See a Doctor: Healthline.
  [link]
 6. Abnormal uterine bleeding: Office on Women’s Health, U.S. Department of Health and Human Services.
  [link]
 7. Abnormal vaginal bleeding: MedlinePlus.
  [link]
 8. Menstrual Cycle: What’s Normal, What’s Not: Mayo Clinic.
  [link]
 9. Abnormal Uterine Bleeding: ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists).
  [link]