Menstruacija i Vežbanje - Ilustracija devojke koja trči

Menstruacija i Vežbanje: Ključni Razlozi za Redovnu Fizičku Aktivnost

Kada se pomene menstruacija, prva stvar koja mi padne na pamet su tegobe koje sa sobom nosi. Bolovi, promena raspoloženja, umor – sve su to simptomi koji mogu bitno uticati na kvalitet života. Međutim, jedna od najboljih strategija za ublažavanje ovih simptoma može biti nešto što nam inače ne pada na pamet: fizička aktivnost i menstruacija mogu ići ruku pod ruku.Često se postavlja pitanje da li je vežbanje u toku menstruacije dobro ili loše? Zapravo, nije ni jedno ni drugo – to zavisi od individualnih okolnosti svake žene. Ono što je važno naglasiti jeste da fizička aktivnost može imati brojne blagodeti tokom menstrualnog perioda.Nekoliko studija pokazalo je da umereno vežbanje može smanjiti menstrualne bolove i poboljšati raspoloženje. Fizička aktivnost potiče proizvodnju endorfina, prirodnih analgetika tela, koji mogu pomoći u smanjenju osećaja bola. Pored toga, vežbanjem se poboljšava cirkulacija krvi u telu što može olakšati grčeve. Dakle, uz pravilan pristup i razumevanje sopstvenog tela, vežbanje u toku menstruacije može doneti velike koristi.

Razumeti Menstruacioni Ciklus

Kada govorimo o menstruaciji, neizbežno je razumeti ciklus koji stoji iza nje. Menstrualni ciklus je prirodni proces u ženskom telu koji se odigrava svakog meseca sa ciljem pripreme za trudnoću. Najvažnije promene tokom ovog perioda su: rast i oslobađanje jajne ćelije, zadebljanje materične sluzokože i njeno odbacivanje ukoliko do trudnoće nije došlo – što mi prepoznajemo kao menstruaciju.

Da bismo bolje razumeli kako fizička aktivnost utiče na menstruaciju, potrebno je da razjasnimo nekoliko ključnih tačaka:

 • Faza folikula: Ova faza započinje prvog dana menstruacije i traje do ovulacije. Estrogen nivoi su u porastu dok telo priprema jajnik za oslobađanje jajne ćelije.
 • Ovulacija: Otprilike sredinom menstrualnog ciklusa, obično između dana 12 i 16, jajna ćelija napusti jajnik – to je ovulacija.
 • Faza luteuma: Poslednja faza menstrualnog ciklusa koja počinje nakon ovulacije i traje do početka sledeće menstruacije. Progesteron dominira ovoj fazi.

Imajući sve ove informacje na umu može nam pomoći da shvatimo zašto vežbanje tokom menstruacije može biti korisno za naše telo. Ako pogledamo podatke koje imamo, efekti vežbanja mogli bi varirati u zavisnosti od tačke u kojoj smo unutar našeg menstrualnog ciklusa.

Vaša sposobnost da se oporavi posle treninga ili vaše performanse prilikom vežbanja mogla bi biti drugačija kroz različite delove vašeg menstrualnog ciklusa. Upravo zbog toga je važan individualan pristup kada se radi o fizičkoj aktivnosti i menstuaciji.

To su samo neki od aspekata koje moramo uzeti u obzir prilikom planiranja rutina vežbanja tokom menstrucije. Kao što vidite, vežbanje u toku menstuacije ima mnogo slojeva koje treba uzeti u obzir ali svakako donosi brojne beneficije po zdravlje žena.

Vežbanje Tokom Menstruacije: ZA i PROTIV

Postoji mnogo mišljenja o tome da li je vežbanje tokom menstruacije korisno. Neke žene tvrde da im fizička aktivnost pomaže kod tegoba koje donosi menstruacija, dok druge smatraju da bi trebale izbegavati vežbe u tim danima.

Prva prednost vežbanja za vreme menstruacije jeste ublažavanje simptoma PMS-a. Istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost može smanjiti grčeve i bolove koji se javljaju tokom ovog perioda. Takođe, endorfini koji se oslobađaju tokom vežbanja mogu podići raspoloženje i smanjiti osećaj tuge ili depresije.

Međutim, neke žene mogu osetiti nelagodnosti prilikom intenzivnijeg vežbanja. Ako patite od teških menstrualnih krvarenja ili jakih grčeva, moglo bi biti korisno smanjiti intenzitet vežbi ili se čak potpuno odmoriti.

Odluka o tome hoćete li nastaviti sa svojom rutinom fizičke aktivnosti i tokom menstruacije zavisi od individualnih razlika u komforu i toleranciji na fizički napor. U svakom slučaju, važno je slušati svoje telo i poštovati njegove granice.

 • Prednosti:
  • Smanjuje menstrualne grčeve
  • Podstiče proizvodnju endorfina
  • Poboljšava raspolozenje
 • Nedostaci:
  • Može izazvati nelagodnost kod intenzivnijeg vežbanja
  • Teška menstrualna krvarenja mogla bi postati još obilnija

Najbolje Vežbe Za Period Menstruacije

Vreme je da se pozabavimo temom vežbanja u toku menstruacije. Svesna sam da mnoge žene osećaju nelagodnost prilikom vežbanja u ovom periodu, ali činjenica je da fizička aktivnost može biti korisna tokom menstruacije.

Prva stvar koju treba imati na umu jeste da će vrsta vežbi zavisiti od individualne tolerancije boli i opšteg stanja. Ukoliko se osećaš dobro, nema razloga za izbegavanje redovnog režima vežbanja.

Joga je jedna od najboljih opcija za vežbanje u toku menstruacije. Ne samo što pomaže sa bolovima u leđima, nego takođe doprinosi smanjenju grčeva i napetosti.

Lagan cardio trening poput brzog hodanja ili vožnje bicikla može biti koristan za ublažavanje simptoma PMS-a, dok istovremeno podstiče cirkulaciju krvi.

Pilates takođe spada među preporučene aktivnosti jer pomaže kod poboljšanja fleksibilnosti i smanjuje menstrualne bolove.

Ali ne zaboravi, slušaj svoje telo! Ako nisi dobro, nemoj se forsirati. Odmor takođe igra ključnu ulogu kada pričamo o fizičkoj aktivnosti i menstruaciji.

I na kraju, važno je naglasiti da je hidratacija ključni element prilikom vežbanja – posebno za vreme menstrucije!

Zaključak: Fizička Aktivnost i Menstruacija

Nakon razmatranja brojnih činjenica i istraživanja, mogu da kažem sa sigurnošću da fizička aktivnost tokom menstruacije može doneti mnoge koristi. Lako bih mogla reći da je vežbanje u tom periodu više nego poželjno.

Fizička aktivnost može pomoći u ublažavanju nelagodnosti koje su često prisutne tokom menstruacije. Vežbe poput joge, pilatesa ili laganog aerobika mogu biti posebno korisne. One ne samo što jačaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju, već takođe podstiču proizvodnju endorfina, hormona sreće.

Ako se osećate dobro i energično, nema razloga da izostavite trening za vreme menstruacije. Međutim, važno je slušati svoje telo i prilagoditi intenzitet vežbi svom trenutnom stanju.

S druge strane, nije neobično uzdržavanje od napornih treninga ako se osećate iscrpljeno ili imate jake bolove. Najvažnije je voditi računa o tome kako se osećate i šta najbolje radi za vas.

U zaključku, dok god ste pažljivi prema svom telu i pratite njegove signale, fizička aktivnost će verovatno biti korisna tokom vaše menstruacije.

Izvori

“Can You Exercise on Your Period?” – Healthline [link]

“Staying active at “that time of the month”” – Harvard Health Publishing [link]

“The Effects of Physical Exercise on the Female Reproductive System” – National Center for Biotechnology Information [link]