Bol u grudima kod žena: Ilustracija

Bol u grudima kod žena: Uzroci i lečenje

Da li ste ikada osetili ciklični bol u grudima? Ciklični bol u grudima je uglavnom povezan sa menstrualnim ciklusom kod žena i veruje se da je delom uzrokovan promenama hormona. Bol se može razviti u različitim fazama ciklusa, ali je najčešći na početku ciklusa ili tokom ovulacije. Za neke žene ovaj bol je skoro neprimetan, dok je za druge veoma mučan.

Uzroci ovog bola mogu biti različiti, ali jedan od najčešćih jeste konzumacija kofeina. Da, dobro ste pročitali – vaša jutarnja kafa, popodnevni čaj ili čokolada za desert mogu doprineti pojavi bolova u grudima. Kofein može uticati na promene u hormonima i time pogoršati simptome. Zato neki lekari preporučuju smanjenje konzumacije kofeina ako imate bolne grudi.

Drugi važan faktor koji utiče na bol u grudima su hormoni. Hormoni igraju veliku ulogu u razvoju tkiva dojke i bola koji se može razviti. Ovo je posebno važno kod žena, jer fluktuacije hormona uzrokuju da se kanali i žlezde u dojkama šire i smanjuju tokom ciklusa. Bol u grudima je češći kod žena zbog hormona poput estrogena i progesterona.

Uzroci bola u grudima kod žena

Prenosim vam ove činjenice o uzrocima bola u grudima kod žena koje mogu biti korisne.

Srčani uzroci

Srčani infarkt je najčešća urgentna situacija u medicinskim ustanovama kada je reč o bolu u grudima. Bol kod infarkta srca može da bude sličan onom kod angine pektoris, ali je najčešće znatno jači i može da traje duže. On ne prolazi pri mirovanju, niti posle uzimanja nitroglicerina.

Angina pektoris može da uzrokuje bol u grudima kod žena. Bol kod angine pektoris nastaje zbog smanjenja dopremanja krvi srčanom mišiću zbog suženih krvnih sudova srca.

Plućni uzroci

Pored srčanih, postoje i plućni uzroci bola u grudima, koji mogu biti embolija ili infarkt pluća. Oni nastaju zbog tromboze i zapaljenja dubokih vena nogu ili male karlice, koji mogu da budu posledica primene oralnih kontraceptivnih lekova.

Bol kod ovih stanja često naglo nastaje (akutan je), veoma je jak, a pacijent je često u kritičnom stanju, koje može i da ugrozi život.

Gastrointestinalni uzroci

Često što osećamo kao bol u grudima nije povezano sa srcem. Stomak se nalazi ispod dijafragme, a ne iznad nje, ali može uzrokovati osećaj koji se opisuje kao “bol u grudima”.

Jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti je ezofagealni refluks, poremećaji jednjaka i upala sluznice želuca, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hiatus hernija sa refluksnim ezofagitom.

Ipak, važno je da ne ignorirate bol u grudima. Iznad svega budite svesni svog tela. Izuzetno je važno slušati svoj organizam i biti svestan svih mogućih simptoma.

Specifični simptomi bola u grudima kod žena

Bol u grudima kod žena može da varira po tipu i intenzitetu, uzroci bola mogu biti različiti i svaka žena ih može doživeti na svoj način. Sledeće sekcije detaljnije objašnjavaju specifične simptome koji mogu nastati na različitim stranama grudi.

Bol u desnoj strani grudi

Bol u desnoj strani grudi se ne smatra uobičajenim simptomom kardiovaskularnih problema. Ovako specifičan bol može da upućuje na probleme sa gastrointestinalnim traktom, kao što su refluks kiseline i ponekad disfunkcija žučne kese. Takođe, određene vrste zdravstvenih problema sa plućima, kao što su upala pluća, mogu prouzrokovati bol na desnoj strani grudi.

Bol u levoj strani grudi

Kada žene osete bol u levoj strani grudi, često pretpostave da je to povezano sa srčanim problemima. Na svu sreću, veoma često to nije slučaj. Iako je tačno da se srce nalazi na levoj strani, često puta bol u levoj grudnoj strani može biti rezultat povrede mišića, problema sa plućima ili probavnim tegobama. S druge strane, ako je bol oštar i nastavi da se pogoršava, možda bi trebalo da se konsultujete sa lekarom.

Bol koji se širi u ruku

Bol u grudima koji se širi u ruku, posebno levu ruku, može biti znak angine pektoris ili čak srčanog udara. Ova vrsta bola se obično opisuje kao stegnutost, pritisak ili oštra bol. Bol corak može biti stalni ili dolaziti i odlaziti. Uvek je bitno da potražite lekarsku pomoć ako doživite ovaj tip bola.

Jedno ključno pitanje koje mi žene često postavljamo sebi je: “Da li bol u mojim grudima ima veze sa rakom?” Ne brinite, prema rečima doktora , ciklični bol u obe dojke najčešće je bezazlen.

Činjenica da oko 40% žena iskusi bol u grudima, prema nekim stranim statistikama, ne znači da je svaka žena na putu razvoja neke maligne bolesti. Važno je da ne upadamo u paniku, ali da takođe ne ignorišemo signale našeg tela.

Najčešći faktori rizika kod bolova u grudima kod žena

Pušenje

Redovno pušenje može biti značajan faktor rizika za pojavu bola u grudima kod žena. Istraživanje iz 2014. godine u Istanbulu otkrilo je da je pušenje, posebno konzumacija nikotina kroz cigarete i druge duhanske proizvode, povezano s većim rizikom od bola u grudima. Pušenje utiče na kardiovaskularni sistem, pogoršava zdravlje pluća i može dovesti do brojnih drugih problema sa zdravljem, uključujući bol u grudima.

Gojaznost

Gojaznost, posebno kod žena starijih od 50 godina, je još jedan ključni faktor rizika za bol u grudima. Višak telesne težine može povećati pritisak na srce i druge organe, što može dovesti do bola u grudima. Hormonska terapija, koja se ponekad koristi za lečenje simptoma menopauze, može takođe povećati rizik od bola u grudima, posebno kod gojaznih žena.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Fizička neaktivnost može dovesti do brojnih problema sa zdravljem, uključujući i bol u grudima. Regularna fizička aktivnost je ključna za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Preporučuje se redovna fizička aktivnost, minimum tri puta nedeljno po sat vremena, kao deo preventivne njege i smanjenja bola u grudima. Pravilno nošenje grudnjaka, posebno kod žena sa većim grudima, može biti dodatna podrška u ublažavanju bola.

Naravno, važan je individualni pristup svakoj ženi kada su u pitanju rizici i lečenje bola u grudima. Treba uzeti u obzir sve faktore, od životnog stila, genetike, do bilo kojih prethodno dijagnostikovanih medicinskih problema. Žene treba da budu svesne svojih tela i signala koje im šalje, kako bi mogle pravovremeno da reaguju na simptome bola u grudima.

Kada treba potražiti medicinsku pomoć za bol u grudima kod žena

Bol u grudima kod žena može biti dugotrajna muka ili trenutno stanje. Teško je odrediti kada posetiti lekara, pogotovu ako su simptomi neuobičajeni. Evo nekoliko simptoma koje treba nadgledati i važno je prepoznati kada potražiti profesionalnu pomoć.

Hitni slučajevi

Neke situacije zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. To uključuje oštar, probadajući bol u grudima koji se širi do ramena ili ruke. Takođe, ukoliko osetite vrtoglavicu, mučninu, otežano disanje, nesvesticu ili prekomerno znojenje s bolom u grudima, odmah potražite hitnu pomoć. To bi mogao biti signal srčanog udara.

Jako je važno javiti se lekaru u prvim satima infarkta. U tom periodu je najveća učestalost opasnih aritmija koje uzrokuju zastoj srca, a potom smrt. Hitnim lečenjem je verovatnost za razvoj aritmije manja.

Manje hitni slučajevi

Drugi, manje hitni slučajevi uključuju bol u grudima nakon fizičke aktivnosti. Ukoliko osetite ovakvu bol, posebno nakon sklekova ili podizanja tegova, to bi moglo biti od pretreniranosti. Takav bol je privremen i obično može da se ukloni lekovima protiv bolova i toplim oblogama na upaljenom mestu.

Retko se javlja bol u grudima uzrokovana ciklusima. To je obično prolazno stanje koje se završi s menstruacijom. Ipak, ako nedaća sprečava ženu u svakodnevnim aktivnostima, lekovi protiv bolova mogu ublažiti bol.

Oprezni slučajevi

Ponekad, bol u grudima može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. To uključuje groznicu, iscurelo iz bradavica, naglo povećanje bola ili promene intenziteta bola. Znak za alarm mogu da budu i: bolna kvržica, promene na koži, uvučena bradavica ili bol u nekoj specifičnoj oblasti grudi.

Važno je paziti na ove simptome. Redovno pregledajte grudi. Ako primetite bilo koju od ovih promena, nemojte oklevati da se obratite lekaru.

U svim ovim slučajevima, najvažnije je saslušati svoje telo. Nijedan bol u grudima ne bi trebao da se zanemaruje. Potražite pomoć ukoliko imate bilo kakve sumnje.

Prevencija bolova u grudima kod žena

Razumeti uzroke bolova u grudima kod žena je bitno za pružanje efikasnih mera prevencije. Ove mere uključuju izbalansiranu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i upravljanje stresom.

Zdrava ishrana

Isključenje iz ishrane nezdravih masti, soli i rafiniranih šećera može smanjiti rizik od bolova u grudima kod žena. Neki nutricionisti predlažu dijetu bogatu ugljenim hidratima, a sa malo masti. Konzumacija hrane poput lanenih semenki može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova u grudima. Često je poremećaj ishrane uzrok povećanja telesne mase, što može dovesti do bolova u grudima. Edukacija o zdravoj ishrani i gubljenje na težini može biti korisno u ovom kontekstu.

Redovna fizička aktivnost

Još jedna mera za smanjenje bolova u grudima je Redovna fizička aktivnost. Održavanje nivoa fizičke aktivnosti na 3 puta nedeljno po satu može biti od pomoći. Međutim, važno je da se uvek obavlja aktivnost koja odgovara vašem fizičkom stanju. Svrstavanje bolova u grudima kod žena unutar sistematskih klasifikacija zasnovanih na aktivnostima može biti od koristi u shvatanju i upravljanju ovim stanjem.

Kontrola stresa

Stres u nekim slučajevima može pogoršati bol u dojkama. Načine opuštanja kao što su joga i meditacija može biti korisno primenjivati u dnevnom životu. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa, čime se mogu ublažiti bolovi u grudima.

Držanje grudi u odgovarajući grudnjak – 75% težine grudi treba biti podržano leđnim remenom – može biti efektivna mera. Ponekad, bolovi u grudima mogu biti uzrokovani neodgovarajućim grudnjakom, stoga je bitno odabrati odgovarajući grudnjak.

Redovno obavljanje samopregleda grudi može dovesti do ranog otkrivanja neobičnih promena, što omogućava pravovremeno lečenje. Razumevanje uzročnika bolova u grudima je ključ prevencije. Ova saznanja omogućavaju ženama da prepoznaju rizik i da preduzmu odgovarajuće mere da ga minimiziraju. Dolazi trenutak kada svaka žena mora prepoznati važnost brige o sopstvenom zdravlju. Bolesti imaju puno manje šanse kod onih koje to ozbiljno shvataju.

Zaključak

Veoma  je važno da budemo svesne svojih tela i da reagujemo na simptome bola u grudima.  Hitni slučajevi oni koji zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju, poput oštrog, probadajućeg bola u grudima koji se širi do ramena ili ruke. Takođe,  manje hitni slučajevi oni koji uključuju bol u grudima nakon fizičke aktivnosti. Razumevanje uzroka bolova u grudima kod žena omogućava pružanje efikasnih mera prevencije, kao što su izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i upravljanje stresom.

Ukoliko primetite bilo koju promenu, nemojte oklevati da se obratite lekaru.