Menstrualne Čašice - Ilustracija

Menstrualne Čašice: Savremena i Ekološka Alternativa Ulošcima

U eri sve veće svesti o očuvanju životne sredine i zdravlja u potrazi za alternativama tradicionalnim higijenskim proizvodima za vreme menstruacije na velika vrata kao inovacija dolaze  menstrualne čašice. Ove male, fleksibilne čaše napravljene su od medicinskog silikona, lateksa ili gume. Menstrualna čašica se umetne direktno u vaginu tokom menstruacije kako bi sakupila menstrualnu tečnost.Menstrualne čašice donose niz prednosti u odnosu na klasične higijenske uloške i tampone. Prvenstveno, one su ekonomičnije jer mogu da traju godinama pre nego što zahtevaju zamenu. Takođe, nude veći kapacitet od tampona i uložaka, što znači da ne morate tako često da ih menjate.

Ipak, kao i sa svim novim konceptima i idejama, postoje brojni mitovi i zablude o menstrualnim čašicama koje mogu zbuniti žene prilikom njihovog izbora. U nastavku ćemo razjasniti neka od ovih pitanja kako bismo vam pomogli da bolje razumete ovaj inovativni menstrualni proizvod.

Šta su Menstrualne Čašice i Koje su Osnovne Karakteristike

Kao žena, meni je važno da razumem sve alternativne opcije koje se tiču mog reproduktivnog zdravlja. U poslednje vreme, menstrualne čašice su postale popularna alternativa tradicionalnim ulošcima i tamponima.

Menstrualna čašica je mali, obično fleksibilni uređaj napravljen od silikona, lateksa ili elastomera. Svrha joj je prikupljanje menstrualnog toka umesto apsorpcije kao što to rade ulošci i tamponi.

Menstrualna čašica ima nekoliko osnovnih karakteristika koje bih želela da istaknem:

 • Ponovljiva upotreba: Za razliku od uložaka i tampona koji su za jednokratnu upotrebu, menstrualnu čašicu može se koristiti više puta. Sve što trebate uraditi jeste isprati je između upotreba.
 • Dugotrajnost: Menstrualne čašice mogu trajati do 10 godina uz pravilnu negu. To znači manje otpada u poređenju sa jednokratnim proizvodima.
 • Kapacitet: One mogu držati više krvi od većine tampona što omogucava duže period između zamena.
 • Komfor: Mnoge žene kažu da je nošenje menstrualne časice udobnije nego nošenje uložaka ili tampona.

Naravno, nije svaka metoda pogodna za svaku ženu. Na kraju, bitno je pronaći ono što najbolje radi za vas i vaše telo.

Menstrualne Čašice za Početnike: Praktični Saveti

Menstrualne čašice predstavljaju savremenu alternativu klasičnim ulošcima i tamponima. Ukoliko ste novi u korišćenju ovog proizvoda, evo nekoliko praktičnih saveta koje bih volela da podelim sa vama.

Pre svega, važno je odabrati pravu veličinu čašice. Na tržištu postoje različite veličine i oblici menstrualnih čašica, a izbor se najčešće bazira na godinama korisnice, nivou fizičke aktivnosti kao i tome da li je korisnica rodila prirodnim putem ili ne.

Bitno je znati kako pravilno postaviti menstrualnu čašicu. Ona treba biti postavljena niže u vagini nego što bi to bio slučaj sa tamponom. Donji deo čašice trebao bi biti oko 1-2 cm unutar vaginalnog kanala.

Prilikom umetanja, menstrualna čašica se presavija na pola, a nakon umetanja vrati se u svoj prvobitni oblik stvarajući vakum koji sprečava curenje. Ukoliko osetite nelagodnost ili pritisak, moguće je da čašica nije pravilno postavljena.

Održavanje higijene tokom upotrebe menstrualnih čašica veoma je važno. Pre svake upotrebe menstrualnu čašicu treba temeljito oprati sapunom za intimnu negu ili prokuvati u vodi.

Između ostalog, mnoge žene preferiraju menstrualne časice zbog ekoloških aspekata – njihova ponovna upotreba značajno smanjuje otpad u poređenju sa jednokratnim sanitarnim proizvodima poput uložaka i tampona.

Mitovi i Zablude o Korišćenju Menstrualnih Čašica

Pre nego što se upustim u razbijanje mitova o menstrualnim čašicama, važno je napomenuti da sam svesna koliko su one revolucionarna alternativa tradicionalnim ulošcima. Međutim, poput svake inovacije, i menstrualne čašice su okružene određenim zabludama.

Prva zabluda koja se često susreće je da menstrualne čašice nisu higijenske. Naprotiv, one su izrađene od medicinskog silikona koji ne omogućava bakterijama da se razviju. Pritom, pravilno čišćenje i sterilizacija čašice garantuju njenu bezbednost za upotrebu.

Druga obmanjujuća informacija jeste da je korišćenje ovih čašica bolno. Sasvim suprotno – ako je menstrualna čašica ispravno postavljena, ne bi trebalo da osećate nikakvu nelagodnost ili bol.

Treći mit tiče se veličine i kapaciteta menstrualnih čašica. Mnoge žene misle da će im biti potrebne veće menstruacione časice ukoliko imaju obilnije cikluse. Međutim, većina proizvođača preporučuje standardnu veličinu za sve uzraste i nivoe protoka.

Zatim postoji verovanje da menstrualne casice mogu izazvati sindrom toksičnog šoka (TSS). Iako TSS može biti povezan sa upotrebom tampona, do danas nije bilo prijavljenih slučajeva TSS-a povezanih sa upotrebom menstrualnih caśica.

Na kraju moram spomenuti zabrinutost žena vezanu za seksualni odnos tokom nošenja menstrualne caśice. Moram vas obavestiti da nośenjem caśice ne ograničavate svoj seksualni život; međutim, prilikom penetrativnog seksualnog odnosa treba je ukloniti.

Ove su samo neke od mnogih zabluda koje okružuju korišćenje menstrualnih časica. Uverena sam da će vreme doneti joś više dokaza koji podržavaju njihovu efikasnost i bezbednost.

Kako se Menja Menstrualna Čašica: Korak po Korak

Menstrualne čašice zahtevaju određeni postupak promene koji je neophodan da biste održavali higijenu i ispravno koristili ovaj proizvod. Evo kako to može biti jednostavan i praktičan proces.

Prvi korak u menjanju menstrualne čašice jeste pranje ruku. Ovo je izuzetno važan detalj jer sprečava unošenje bakterija koje mogu izazvati infekciju. Zato je preporuka da se ruke operu sapunom i toplom vodom.

Kada su vam ruke čiste, doći ćete do drugog koraka, a to je vađenje čaše. Sedi na WC šolji ili stani u čučeći položaj i opusti mišiće karlice. Uhvati donji deo čaše prstima i blago zavrti dok ne osetiš da se vakuum oslobodio. Povuci lagano ka dole sve dok ne možeš potpuno da izvučeš čašicu.

Sledi treći korak, a to je pražnjenje sadržaja menstrualne časice direktno u WC šolju.

Nakon što ste ispraznili sadržaj, dolazi četvrti korak: ispiranje menstrualne čaše pod mlazom vode. Ukoliko ste van kuće a nemate pristup bezbednom mestu za ispiranje, može se koristiti maramica za brisanje ili specijalni sprej za sterilizaciju menstrualnih casica.

Poslednji, ali ne manje važan, peti korak jeste ponovno umetanje čašice. Savijte čašicu na pola i držite je uspravno sa otvorom okrenutim ka gore dok je lagano gurate unutra sve dok nije udobno postavljena.

Promena menstrualne casice moze delovati komplikovano na početku ali s obzirom na brojne prednosti koje nudi ova savremena alternativa uloscima – poput ekonomicnosti, dugotrajnosti upotrebe i vece udobnosti – svaki trud se itekako isplati!

Iskustva Žena: Prednosti i Izazovi Korišćenja Menstrualnih Čašica

Postoji nekoliko prednosti korišćenja menstrualnih čašica koje su me oduševile. Pre svega, njihova ekološka priroda je za svaku pohvalu. Za razliku od uložaka i tampona koji stvaraju veliku količinu otpada, menstrualne čašice se mogu koristiti godinama.

Druga važna prednost je udobnost. Nakon što sam savladala tehnike umetanja i uklanjanja, nađem da je nošenje čaše potpuno bezbolno i gotovo neprimetno.

Finansijski aspekt takođe nije zanemarljiv – kupovina jedne menstrualne čaše može biti skuplja unapred ali dugoročno izađe znatno jeftinije nego konstantna kupovina uložaka ili tampona.

Ipak, nisu sve žene istog mišljenja kao ja. Neke se suoče sa izazovima prilikom upotrebe ovih proizvoda. Na primer, postoji rizik od curenja ako čašica nije pravilno postavljena.

Takođe, nekim ženama može biti neprijatno ili teže da umetnu ili izvade čašicu. Potrebna je praksa i strpljenje da bi se savladala ova veština.

Pored toga, higijena može biti problematična ukoliko nemate pristup privatnom kupatilu tokom dana – ispraznite li svoju šalicu dok ste napolju moraćete smisliti kako da je temeljito operete pre ponovnog umetanja.

Moje iskustvo sa menstrualnim časicama bilo je uglavnom pozitivno ali shvatam da one nisu za svakoga. Važno je dobro se informisati pre nego što napravite promenu u svojoj rutini menstruacije.

Menstrualne Čašice i Putovanja: Saveti za Korišćenje na Putu

Menstrualne čašice postaju sve popularnija opcija među ženama, posebno tokom putovanja. Postoji nekoliko razloga zašto su menstrualne čašice izuzetno praktične za putovanja.

Za razliku od tampona i uložaka, menstrualna čašica se može koristiti do 12 sati pre nego što bude potrebno isprazniti je. To znači da ne morate brinuti o pronalaženju toaleta svakih nekoliko sati tokom dugog puta.

Putujete li u zemlju gde voda nije lako dostupna? Nema problema! Menstrualne čašice možete očistiti korišćenjem specijalizovanih maramica ili sterilnih sredstava, što ih čini idealnim za kampovanje ili putovanja u ruralnim područjima.

Još jedan ključni faktor je prostor. Menstrualne čaše su male i lagane, stoga ne zauzimaju puno mesta u vašem prtljagu.  Neće trebati velika količina rezervnih proizvoda kao kod tradicionalnih sanitarnih artikala.

Međutim, važno je napomenuti da menstrualnu čašicu treba pravilno koristiti kako bi se izbegli potencijalni problemi. Evo nekoliko saveta:

 • Uvek perite ruke pre nego što stavite ili izvadite svoju menstrualnu čašicu.
 • Redovno je sterilisite – najbolje nakon svakog ciklusa.
 • Ako koristite javni WC, ponesite sa sobom bočicu vode kako biste mogli da isperete čašicu.
 • Vežbajte stavljanje i skidanje čaše kod kuće pre nego što krenete na put.

Kada sam ja po prvi put koristila menstrualnu časicu na putovanju bilo mi je malo strano ali sada mi je postalo deo rutine koju cenim zbog praktičnosti koju nudi.

Menstrualne časice nude brojne prednosti koje olakšavaju period menstruacije dok ste na putovanju – manji otpad, manje potrebe za promenom i veći komfor su samo neke od njih!

Menstrualne Čašice i Seksualni Život: Šta Treba da Znate

Pretpostavljam da se mnoge od vas pitaju kako menstrualna čašica utiče na seksualni život. Da budem iskrena, menstrualne čašice mogu biti pravo rešenje za neke žene tokom menstruacije, ali naravno, postoje i neke stvari koje treba uzeti u obzir.

Prvo što bih htela da naglasim jeste to da se menstrualna čašica može koristiti tokom seksualnih aktivnosti samo ako je dizajnirana za tu svrhu. Nisu sve čašice napravljene tako – zapravo većina njih nije. Dakle, ukoliko planirate seksualnu aktivnost dok koristite menstrualnu čašicu, važno je da proverite njen dizajn.

Drugo na šta treba obratiti pažnju jeste komfor. Neke žene izveštavaju o blagoj nelagodnosti tokom seksualne aktivnosti sa čašicom. Opet, ovo zavisi od individualne anatomije i tipa menstrualne čaše koju koristite.

Takođe je bitno napomenuti da menstrualna čašica ne pruža zaštitu od polno prenosivih infekcija ili trudnoće. Za te svrhe bi trebalo koristiti kondome ili druge metode kontracepcije.

Na kraju dana, kada govorimo o korišćenju menstrualnih čašica tokom seksualnih aktivnosti, ključ je u otvorenom razgovoru s partnerom i pronalaženju onoga što najbolje odgovara vama kao paru. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice vezane za ovu temu – savetujem vam da razgovarate sa svojim ginekologom.

Saveti za Prevladavanje Početničkih Poteškoća prilikom Korišćenja Menstrualnih Čašica

Kada se prvi put susretnem sa nečim novim, uvek postoji određeni stepen nervoze i nesigurnosti. Isti je slučaj i sa menstrualnim čašicama – ali ne brinite, tu sam da vam pomognem.

Prvo što treba da znate jeste da je potrebno vreme da se naviknete na korišćenje menstrualne čaše. Možda ćete prvih par puta imati problema sa umetanjem ili izvlačenjem, ali to je sasvim normalno. Bitno je biti strpljiv, opušten i dati sebi dovoljno vremena za ovaj proces.

Drugo, veoma je važno održavati higijenu pri rukovanju čašicom. Uvek perite ruke pre nego što manipulišete čašicom. Takođe, redovno sterilisite svoju menstrualnu čašicu kako bi sprečili bilo kakve infekcije.

Treće, različiti brendovi nude različite veličine i oblike menstrualnih čašica – zato ne žurite sa kupovinom dok ne pronađete onu koja je najprikladnija za vas.

Četvrto savetuje se probanje različitih položaja prilikom umetanja – svaka žena ima jedinstvenu anatomiju pa može biti potrebna malo eksperimentisanja dok ne nađete najudobniji položaj za vas.

Na kraju ali ne manje važno, ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica oko korišćenja menstrualne čaše, obratite se stručnjaku poput ginekologa ili proizvođaću proizvoda za dodatne informacije.

Nema sumnje da promena može biti teška – pogotovo kada su u pitanju intimna pitanja kao što su menstruacija i upotreba novih proizvoda poput menstrualnih čašica.

Kako se Prilagoditi na Korišćenje Menstrualnih Čašica: Saveti za Udobnost i Praktičnost

Prva stvar koju treba da znate o menstrualnim čašicama je da njihovo korišćenje može zahtevati malo prakse.

Pre svega, važno je odabrati pravu veličinu čašice. Veliki broj brendova nudi različite veličine, a odabir zavisi od mnogo faktora kao što su starost, fizička aktivnost i porođajni status.

Kada koristite menstrualnu čašicu po prvi put, predlažem da to radite u udobnosti svog doma. Ovo je samo zbog toga što će vam trebati malo više vremena da se naviknete na postupak umetanja i izvlačenja čašice.

Evo nekoliko praktičnih koraka:

 1. Oprati ruke: Pre nego što počnete sa procesom, operite ruke sapunom.
 2. Priprema čašice: Pre prvog korišćenja prokuvajte svoju novu menstrualnu čašicu u šerpi s vodom oko 10 minuta.
 3. Umetanje: Pritisnite strane čaše zajedno, a zatim preklopite na polovinu ponovo formirajući oblik slova “U”. Umetnite ga blago naginjući ga prema kičmi.
 4. Provera: Proverite dali je čašica potpuno otvorena palpacijom dna iste ili blagim povlačenjem za stabljiku.

Menstrualne časice su dizajnirane tako da budu potpuno bezbedne za upotrebu tokom celog dana (do 12 sati), ali ukoliko nosite duže od 12 sati postoji opasnost od sindroma toksičnog šoka (TSS). Zbog toga je bitno redovno pražnjenje i održavanje higijene.

Nemojte se obeshrabriti ako imate poteškoće pri prvom korištvenju – veština dolazi s iskustvom! I zapamtite: udobnost i praktičnost su ključ uspeha kod upotrebe menstrualnih cašica!

Menstrualne Čašice za Posebne Situacije: Noćna Upotreba, Javni Toaleti, itd.

Menstrualne čašice se pokazale kao izuzetno praktična alternativa tradicionalnim higijenskim proizvodima. Ali kako se one snalaze u posebnim situacijama? Hoćete li biti sigurne tokom noći koristeći menstrualnu čašicu? Šta ako trebate da je promenite u javnom toaletu?

Noćna upotreba menstrualnih čašica je potpuno bezbedna i udobna. Za razliku od tampona, koji su povezani sa sindromom toksičnog šoka i ne bi trebalo da se ostavljaju preko noći, menstrualne čašice mogu ostati unutra do 12 sati.

S obzirom na njihov kapacitet, većina žena može spavati celu noć bez potrebe za pražnjenjem čašice. Ako imate jako obilnu menstruaciju, možda ćete morati da je ispraznite tokom noći.

Naravno, korišćenje javnih toaleta može predstavljati izazov. Međutim, uz malo prakse i pripreme, ni ova situacija nije nemoguće savladati.

Evo nekoliko saveta:

 • Uvek nosite maramice sa sobom za slučaj da nema sapuna ili vode.
 • Ako postoji privatnost u kabini (recimo tuš), možete iskoristiti priliku za pranje čašice.
 • U suprotnom, jednostavno ispraznite svoju čašicu u WC šolji, obrišite je maramicom i ponovo je umetnite.

Zapamtite – glavni cilj ovde jeste održavanje higijene. Pratite ove smernice i videćete kako su menstrualne časice zapravo vrlo praktičan izbor!

Menstrualne Čašice i Vaš Zdravstveni Profil: Kako Bolesti ili Stanja Mogu Uticati na Korišćenje

Počnimo s nekoliko osnovnih stvari.

Prvo, alergija na silikon ili lateks mogu predstavljati problem. Većina menstrualnih čašica izrađena je od medicinskog silikona, ali postoje i one koje su napravljenje od lateksa. Ukoliko imate alergiju na bilo koji od ovih materijala, trebali biste izbegavati upotrebu čašica napravljenih od tih materijala.

Drugo, ukoliko patite od ginekoloških bolesti poput endometrioze, mioma ili polipa, korišćenje menstrualne čaše može biti bolnije nego kod drugih žena. Neki stručnjaci ne savetuju  upotrebu menstrualni čašica u ovim slučajevima.

Treće, ukoliko ste nedavno rodili vaginalnim putem ili ste imali ginekološku operaciju kao što je histerektomija (uklanjanje materice), trebate se posavetovati sa svojim lekarom pre nego počnete da  menstrualne čašice.

Zatim tu su i infekcije poput vaginoze i kandidijaze koje mogu komplikovati upotrebu menstrualne časice. Kod ovakvih stanja preporucuje se privremeno prelazak na alternativne metode sakupljanja menstrulane krvi dok se infekcija ne izleci.

Na kraju bih htela da naglasim da ovo nisu sve situacije u kojima bi upotreba menstrualne casice mogla biti problematična.

Menstrualne Čašice za Različite Faze Života: Adolescencija, Odraslo Doba, Menopauza

Adolescencija

Kada govorimo o adolescentkinjama, važno je napomenuti da su menstrualne čašice potpuno bezbedne za upotrebu od prvog ciklusa. Često se preporučuju manji modeli za mlade devojke koje tek ulaze u svet menstruacije.

 • Postavljanje može biti malo komplikovano na početku
 • Treba vremena da se naviknu na novi proizvod
 • Praktičan izbor za bavljenje sportom i druge aktivnosti

Odrasla Dob

U odrasloj dobi, menstrualna čašica postaje sjajan izbor iz više razloga:

 • Veoma praktična – jednom kada naučite kako da je pravilno postavite
 • Možete je nositi do 12 sati
 • Ne morate brinuti o toksinima koji se nalaze u nekim tamponima i ulošcima

Menopauza

Iako menopauza znači kraj menstruacije, neke žene mogu iskusiti neredovno krvarenje. U tom slučaju:

 • Menstrualna čašica može biti korisna
 • Ulaganje u nov paket tampona ili uložaka nije ekonomično
 • Čašica ostaje higijenska opcija

Bez obzira na fazu života u kojoj se nalazite , menstrualne čašice mogu biti efektivan alat za upravljanje menstruacijom.

Menstrualne Čašice i Higijena

Bez obzira na sve prednosti koje menstrualne čašice pružaju, higijena je ključna stvar koju treba imati na umu. Ispravno održavanje higijene ne samo da osigurava maksimalnu efikasnost čašice, već takođe vrlo bitno utiče na zdravlje korisnice.

Pranje ruku pre i posle manipulacije menstrualnom čašicom je neizostavan deo rituala. Na taj način se minimizira rizik od infekcija. Takođe, važno je redovno čistiti samu čašicu. Ovo se najbolje postiže aparatom za sterilizaciju ili  kuvanjem u vodi tokom pet minuta nakon svakog ciklusa.

Menstrualne čašice su dizajnirane da budu što jednostavnije za upotrebu i održavanje. Izrađene su od medicinskog silikona, lateksa ili termoplastičnog elastomera (TPE) koji su otporni na bakterije. Ali ipak, nije dovoljno samo isprati čašicu vodom između upotrebe. Dobro je koristiti blagi sapun bez parfema.

Neke žene preferiraju kuvanje svoje menstrualne čaše između ciklusa za temeljito sterilisanje, dok druge to rade samo povremeno. Bez obzira na metodu koju odaberete, važno je osigurati da se menstrualna čašica pravilno održava radi optimalne higijene.

Hvaljen zbog svojih eko-friendly karakteristika i dugotrajnosti, menstrualna časica moze trajati do deset godina uz pravilnu negu! To znatno smanjuje njen uticaj na okolinu u poređenju sa tradicionalnim proizvodima za menstruaciju kao što su tamponi ili ulošci.

Kao zaključak mogla bih reći da ako pažljivo pratite preporuke o higijeni vezanoj za upotrebu menstrualnih cašica one će biti siguran i pouzdan izbor tokom menstruaciji.

Izvori

 1. “Everything You Need to Know About Using Menstrual Cups” – Healthline [link]
 2. “Menstrual Cups Work Just as Well as Tampons and Pads” – Healthline [link]
 3. “Menstruation and the Menstrual Cycle” – Office on Women’s Health [link]