Šta je Vulva: Ilustracija

Šta je vulva?

Kada govorim o ženskom reproduktivnom zdravlju, često nailazim na činjenicu da mnoge žene ne znaju dovoljno o svojim reproduktivnim organima. Jedna od najčešćih nesporazuma tiče se razlike između vulve i vagine. Vulva nije isto što i vagina, iako se ovi termini često pogrešno koriste naizmenično.

Vulva je, u suštini, “čuvar vaše vagine”. Predstavlja značajan deo složene anatomije ženskog tela i obuhvata sve spoljne delove ženskih genitalija: spoljne usmine, labiju, unutrašnje usmine, klitoris i spoljne otvore uretre i vagine. Vagina, s druge strane, predstavlja unutrašnji deo ženskih reproduktivnih organa.

Ponekad, ova neinformisanost može dovesti do nepotrebnih strahova i zabrinutosti, kao što je strah od vulvodinije – hronične boli u vulvi. Da bismo razumeli i brinuli o svom zdravlju, važno je da znamo šta je vulva, kako funkcioniše i kako može uticati na naše reproduktivno zdravlje.

Šta je Vulva

Široko je rasprostranjena nejasnoća među ženama oko određenih aspekata naših reproduktivnih organa, posebno kada su u pitanju vulva i vagina. Da razjasnimo, vulva nije isto što i vagina. Pitanje “šta je vulva?” često izaziva konfuziju, pa ću ga razjasniti.

Vulva je, zapravo, ‘vratar vaše vagine’. Predstavlja važan deo složene anatomije ovog segmenta ženskog tela. Uključuje sve spoljne delove ženskih genitalija: spoljne usmine, labiju, unutrašnje usmine, klitoris i spoljne otvore uretre i vagine.

Jedan od problema vezanih za vulvu je vulvodinija, koja predstavlja hroničnu bol u vulvi, što može da traje mesecima, pa čak i godinama. Vulvodinija je još jedan razlog zbog kojeg je važno da žene razumeju i brinu o svom zdravlju, uključujući i vulvu.

Sama vulva je izdužena i podeljena na dva dela. Ova dva dela nazivaju se velike stidne usmine, i predstavljaju jasno izraženu i vidljivu karakteristiku ženskih polnih organa. Ispod velikih usmina nalaze se male stidne usmine, odnosno labia minora. Male usmine predstavljaju dva sluzokožna nabora koji mogu biti potpuno ili delimično pokrivena.

Kroz pravilno razumijevanjem svog tela, žene mogu lakše prepoznati simptome problema kao što su vulvodinija. Time se omogućava rano lečenje i pravovremena interv

Anatomija Vulve

Deo ženskog tela koji se vrlo često pogrešno identifikuje je vulva. Međutim, važno je znati šta je vulva i koji su njeni sastavni delovi, pa krenimo redom.

Spoljni Delovi Vulve

Vulva je spoljni deo ženskih genitalija, koji uključuje mons pubis, poznat u narodu kao stidni brežuljak, klitoris, velike i male usne, kao i otvore mokraćne cevi i vagine.

Velike stidne usmine su izražen i vidljiv deo ženskih polnih organa, koji se prostire od pubične kosti do analnog otvora. Ispod velikih usmina nalaze se male stidne usmine, odnosno labia minora, dva sluzokožna nabora koji su potpuno ili delimično pokriveni velikim usminama.

Klitoris je još jedan vrlo bitan deo ženskih genitalija. Ovaj mali organ je verovatno najosetljiviji deo ženskog tela. Stimulacija klitorisa može dovesti do vrhunca seksualnog uzbuđenja i celo telo osvetljava osećajem orgazma.

Unutrašnji Delovi Vulve

Odmah iza spoljašnjih delova vulve nalaze se Bartolinove žlezde. Ove žlezde luče prirodno mazivo koje olakšava seksualni odnos.

Pored Bartolinovih žlezda, važni unutrašnji delovi vulve su vestibulum vagine, odnosno predvorje porođajnog kanala, i međica, poznatija kao perineum.

Na kraju, važno je napomenuti da otvor vagine, iako je deo vulve, nije isto što i vulva. Vulva je mnogo širi pojam i uključuje mnogo različitih struktura, dok je vagina unutrašnji organ.

Takođe, sve žene treba da znaju da vulva igra ključnu ulogu u zaštiti našeg tela od infekcija. Funkcija spoljašnjih usana vulve je da štiti vaginu od infekcija, što je veoma važno za zdravlje žena uopšte. Lako je pogrešiti i zbuniti ove dve strukture, ali je važno razumeti osnovnu razliku između vulve i vagine.

Funkcije vulve

Vulva, kao spoljni ženski polni organ, prirodno obavlja brojne funkcije koje su od ključnog značaja za celokupno zdravlje i dobrobit žene. Ove funkcije možemo grubo svrstati u dve kategorije: seksualnu i reproduktivnu.

Seksualna funkcija

Veliki deo funkcionalnosti vulve tiče se seksualnosti. Klitoris, na primer, centralna je komponenta ženskog seksualnog odgovora. Bogat nervnim završecima, klitoris je dizajniran za pružanje zadovoljstva, igrajući ključnu ulogu u ženskom orgazmu.

Velike i male usne, dok obavljaju zaštitne funkcije, igraju i ulogu u seksualnom zadovoljstvu. Međutim, vredno je zapamtiti da je vulva izuzetno individualna i da varira u izgledu, teksturi i osetljivosti od žene do žene. Ova individualnost se ogleda i u tome kako svaka žena doživljava seksualno zadovoljstvo.

Reproduktivna funkcija

Vulva igra nezaobilaznu ulogu u zaštiti unutrašnjih reproktivnih organa. Velike usne prirodno obavljaju zaštitne funkcije, štiteći unutrašnje organe od spoljnih infekcija i iritacija.

Otvaranje vagine, koje je deo vulve, ima dvojaku ulogu. Prvo, to je put kroz koji menstrualna krv izlazi iz tela. Drugo, to je mesto gde se tokom seksualnog odnosa vrši penetracija, a takođe služi i kao prolaz za odojče tokom porođaja.

Maternica, unutrašnji reproduktivni organ, smešten je odmah iza otvora vagine i vrši brojne ključne reproduktivne funkcije, kao što su obnavljanje endometrija (unutrašnje obloge maternice) tokom menstrualnog ciklusa, implantacija oplođene jajne ćelije i, u konačnici, rast i razvoj ploda tokom trudnoće.

Što se tiče zdravlja vulve, neophodno je redovno pratiti bilo kakve promene, uključujući promene u boji, teksturi, veličini ili osetljivosti. Svaka neuobičajena promena treba se proveriti sa stručnjacima za zdravlje žena da bi se osiguralo održavanje optimalnog zdravlja vulve.

Posvećivanje pažnje zdravlju vulve, slušanje sopstvenog tela i preduzimanje mera za njegovu zaštitu i negu, ključno je za održavanje celokupnog zdravlja i dobrobiti. Bez obzira na to šta je vulva, savršeno je normalno da svaka žena ima svoju jedinstvenu vulvu.

Promene u vulvi tokom života

Promene se dešavaju, to je prirodan proces. I naša vulva proživljava evoluciju tokom života. Razumevanje kako se vulva menja tokom vremena može biti ključno za održavanje zdravog odnosa sa sopstvenim telom.

Pubertet

U adolescentskom dobu, vulva i vagina prolaze kroz značajne promene. Hormonski valovi koje izaziva pubertet uzrokuju rast i razvoj vulve. Kada žena prvi put počne sa menstrualnim ciklusom, rast vulve je obično završen. Seksualna aktivacija u ovom periodu zahteva ozbiljan pristup. Važno je koristiti kondome i pazljivo birati partnere, te na taj način sebe zaštiti od infekcija, HPV-a i drugih seksualno prenosivih bolesti.

Trudnoća i porođaj

Kada se žena priprema za dolazak deteta, i vulva se menja. Hormoni u ovom periodu utiču na promenu veličine i oblika vulve, a moguća su i oticanja usmina. Vaginalni porodjaj može dovesti do istezanja malih usmina koje nakon nekog vremena mogu se vratiti u normalu, ali i ostati trajno izmenjene. Prema nekim istraživanjima, čak 30% žena koje imaju vaginalni porodjaj imace će neki oblik traume tkiva i mišića u vagini i dnu karlice. Često, funkcija vulve nakon porođaja se vrati u normalu, ali treba imati na umu da promene mogu biti dugotrajne.

Menopauza

Vreme kada jajnici prestanu da proizvode hormone, uzrokujući prestanak menstrualnog ciklusa, poznato je kao menopauza. Prosečna dob za početak menopauze je 51 godina, ali perimenopauza može početi već u srednjim tridesetim. Smanjena produkcija estrogena može dovesti do sušenja i atrofiranja tkiva vulve, što može uzrokovati nelagodnost ili bol tokom seksa. U ovom periodu života, uvek se treba konsultovati sa lekarom o mogućim simptomima i mogućim tretmanima, kao što je terapija zamene hormona .

U svakoj fazi života, bitno je obratiti pažnju na zdravlje vulve, jer ona ima važnu ulogu u celokupnom zdravlju i dobrobiti žena.

Negovanje Vulve

Negovanje vulve nije samo pitanje lične higijene, već je od suštinskog značaja za opšte zdravlje žene. Delovi kao što su klitoris, velike i male usne vulve, odigraju ključne role u seksualnom zadovoljstvu i reprodukciji, ali takođe mogu postati mesta infekcija ako se ne održavaju pravilno.

Higijena Vulve

Veoma je važno pravilno čistiti vulvu. Nažalost, pogrešno je mišljenje da agresivna higijena može pomoći – može zapravo biti kontraproduktivno. Preterano pranje i upotreba oštrih proizvoda može ukloniti prirodne bakterije koje pomažu u održavanju zdravog vaginalnog ekosistema. Sapun može ukloniti kiseli omotač kože vulve, koji služi kao njena prirodna zaštita. Izuzetno je važno da se održi pravilan balans bakterija, jer njegovo narušavanje može voditi do infekcija.

Izbor Adekvatne Odeće

Vrsta odeće koju odlučujemo da nosimo može imati značajan uticaj na zdravlje vulve. Izbegavanje tanga i uske odeće, pogotovo onih napravljenih od sintetičkih materijala, može pomoći u prevenciji iritacija i infekcija. Udobne, pamučne gaćice omogućiće vašoj vulvi da “diše” i oseti se manje zapuštenom. Oblačenje odeće koja omogućava koži da diše, posebno tokom vežbanja ili dugih perioda sedeći, može smanjiti rizik od razvoja bakterijskih infekcija.

Kreme i Preparati za Negu Vulve

Za negu vulve postoje brojni proizvodi. Upotreba određenih krema može olakšati simptome vulvitisa, upale vulve. Ako dođe do upale kao posledica smanjenog estrogena, na primer tokom menopauze, lekar može preporučiti kremu . Naravno, uvek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim radnikom pre bilo kakve upotrebe novih proizvoda za intimnu negu.

Primarna briga prilikom nege vulve treba da bude održavanje njenog prirodnog balansa i zaštita od mogućih infekcija. Kroz redovne preglede i adekvatnu higijenu, moguće je održati zdravlje vulve dugi niz godina.

Problemi sa Vulvom

Ponekad, zdravlje vulve može doći u drugi plan, ali važno je shvatiti različita stanja koja mogu uticati na ovu oblast. Problemi sa vulvom obuhvataju infekcije, upale i tumore.

Infekcije

Infekcije vulve su čest problem i mogu značajno uticati na život žene. Kod žena su pojačano trenje zbog garderobe i sekotine nakon brijanja česti uzroci. Na površini kože pojavljuju se mali čvorići crvene boje sa centroponiranom dlakom sa belim ili žutim sadržajem. Osim pet najznačajnijih infektivnih agenasa – humanog papiloma virusa (HPV), genitalnog herpesa, gonokokne gnojne infekcije vulvovaginalnih žlezda, sifilisa i vulvitisa izazvanog Candidom, važno je napomenuti  furuncle, koji se javlja kao rezultat širenja infekcije na perifolikularna tkiva.

Upale

Zapaljenja vulve ili vulvitis mogu nastati iz različitih razloga, a nalazak tačnog uzroka može biti problem. To su neprijatna umesto opasnih stanja, ali ipak zahtevaju adekvatnu terapiju. Preterano čišćenje inficiranog područja može pogoršati simptome. U ovom slučaju, ovakva područja treba tuširati samo jednom dnevno, isključivo toplom vodom.

Benigni i Maligni Tumori Vulve

Iako retki, karcinomi vulve su životno opasni. Ključno je da se promene otkriju u ranoj fazi.  Svaka promena na vulvi zahteva promišljenu evaluaciju i monitoring, jer ponekad benigni tumori vulve mogu preći u maligne.

Kroz sve ove situacije, važno je naglasiti potrebu za pažnjom o ličnoj higijeni i redovnim pregledima, osim što se preventiva pokazala kao najbolja praksa u očuvanju zdravlja vulve. Adekvatan odabir odeće, pravilno čišćenje i oprez prilikom upotrebe novih proizvoda za intimnu negu su ključni za prevenciju većine problema.

Važno je zapamtiti da bilo koji neobičan simptom zahteva medicinsko mišljenje. Iako može biti neprijatno razgovarati o ovom delu tela, vaše zdravlje i dobrobit su prioritet. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili brige, nemojte oklevati da zatražite stručnu pomoć.

Zaključak

Nakon svega što je napisano o vulvi, jasno je da je njenom održavanju potrebno posvetiti pažnju. Pravilna higijena i izbor odgovarajuće odeće su ključni za održavanje zdravlja vulve. Takođe, važno je biti svestan mogućih problema poput infekcija, upala i tumora. Redovni pregledi i pravovremeno otkrivanje promena mogu biti presudni u prevenciji ozbiljnijih problema. Ne zaboravite, konsultovanje sa zdravstvenim radnikom je neophodno pre upotrebe novih proizvoda za intimnu negu. Na kraju, ne smemo zaboraviti da je svaka vulva jedinstvena i da je najvažnije da se svaka žena oseća udobno i sigurno u svom telu.