Seks Tokom Menstruacije - Ilustracije devojke i dečka koji trebaju da naprave odluku o seksu

Seks Tokom Menstruacije: Prednosti i Mane

Kada se pomene tema seksa tokom menstruacije, često dolazimo do podeljenih mišljenja. Neke žene osećaju neprijatnost pri samoj pomisli, dok druge tvrde da je to vreme meseca kada su najviše raspoložene za intimu. Međutim, šta nauka kaže o ovome? Da li je bezbedno imati seksualne odnose za vreme menstruacije i koje su prednosti i mane?Prva stvar koju treba razjasniti jeste da li može da se zatrudni u toku menstruacije. Iako je verovatnoća manja nego u ostalim delovima menstrualnog ciklusa, teoretski je moguće zatrudneti ako imate seks tokom menstruacije. Ovo se može dogoditi ukoliko spermatozoidi prežive unutar ženskog tela dovoljno dugo da oplođuju jajnu ćeliju.

Prednosti seksa tokom menstruacije obuhvataju ublažavanje bolova koji su česti simptomi PMS-a, kao što su grčevi i bolovi u leđima. Takođe, nekim ženama libido raste tokom ovog perioda, pa bi mogle pronaći više zadovoljstva u seksualnim aktivnostima.

Razumevanje Menstruacije

Menstruacija je prirodni proces koji se dešava u telima žena. Ovo je period kada se materica oslobađa nepotrebne sluzi i tkiva, što često izaziva krvarenje. To je potpuno normalna pojava koja se događa svakog meseca.

Pre nego što pređem na temu seks tokom menstruacije, mislim da je važno da prvo razumemo šta tačno znači menstruacija. Menstrualni ciklus traje obično od 21 do 35 dana kod većine žena, ali može varirati. Tokom ovog vremena, hormonalne promene sprema jajnike za ovulaciju – proces u kojem jajnik otpušta jedno ili više jaja.

Važan aspekt menstruacije jeste da žene mogu ostati trudne tokom ovog perioda. Stoga pitanje “da li može da se zatrudni u toku menstruacije” dobija afirmativan odgovor, mada su šanse za to relativno male.

Seks tokom menstruacije često je tabu tema, ali ne bi trebalo biti tako. Seksualna aktivnost može doneti različite prednosti i mane tokom ovog perioda, a ja sam tu da ih objasnim na neutralan i strpljiv način.

Seks Tokom Menstruacije: Mitovi i Stvarnost

Prati me kroz ovaj put kroz mitove i realnosti o seksu tokom menstruacije. Da li može da se zatrudni u toku menstruacije? Da li je siguran? Hajde da razbijemo neke predrasude.

Počnimo sa najčešćim mitom – da žene ne mogu ostati trudne ako imaju seks za vreme menstruacija. Ovo jednostavno nije tačno. Iako su šanse manje, moguće je zatrudneti u bilo kom periodu menstrualnog ciklusa.

Drugi popularni mit je da je seks tokom menstruacije nezdrav ili opasan. Doktorka Sherry Ross izražava: “Ne postoji medicinski razlog zašto parovi ne bi trebali imati seksualne odnose za vreme menstruacije”. Zapravo, mnoge žene prijavljuju povećan libido tokom ovog perioda.

Treći mit koji često čujem jeste da će partneri biti odvraćeni od seksa tokom menstruacije. Iskreno, to je stvar ličnih preferencija. Svaka veza je drugačija; dok neki parovi izbegavaju intimnost za vrijeme menstruacije, drugima to uopšte ne smeta.

Sada kad smo prošli kroz ove mitove, hajde da pogledamo stvarnost:

  • Seks može umanjiti menstrualne grčeve.
  • Moguće je zatrudneti ako imate seksualne odnose tokom menstruelnog ciklusa.
  • Upotreba kondoma se preporučuje kako bi se sprečila trudnoća i smanjio rizik od polno prenosivih bolesti (STD).

U završetku, važno je napomenuti da svaki par ima pravo na sopstvene odluke u vezi sa svojim intimnim životima – uključujući i odluku o tome hoće li imati ili neće seks tokom menstuacije.

Prednosti i Mana Seksualnog Odnošaja Tokom Menstruacije

Seks tokom menstruacije može biti tema puna kontroverzi, ali istina je da postoji niz prednosti i mana koje treba razmotriti.

Prednosti seksa tokom menstruacije uključuju olakšanje bolova od grčeva, jače libido kod nekih žena i mogućnost dublje intimnosti sa partnerom. Prvo, seks može dovesti do smanjenja bolova koji su često povezani sa menstruacijom. Orgazmi mogu poslužiti kao prirodni lek protiv bolova, jer oslobađaju endorfine koji deluju kao analgetici.

Drugo, neke žene imaju pojačan libido tokom menstruacije. Ovo se dešava zbog hormonskih promena koje se događaju u telu tokom ovog perioda.

Treće, mnogi parovi otkrivaju da je seks za vreme menstruacije način za produbljivanje intimnosti. Deljenje ovako lične situacije može stvoriti posebnu vezu između partnera.

Međutim, postoje i mane kada je reč o seksualnom odnosima tokom menstruacija. Glavni nedostatak je rizik od polno prenosivih infekcija (STI). Krv iz menstrualnog toka može povećati šanse za prenos STI-ja ako jedan partner već ima infekciju.

Još jedna mana je potencijalna nelagodnost ili sramota koju neke žene osećaju prilikom seksualnih aktivnosti dok su na mestruaciji.

Konačno, često postavljanje pitanja “da li može da se zatrudni u toku menstruacije?”, jeste diskutabilno. Iako su šanse manje nego u drugim fazama menstrualnog ciklusa, još uvek postoji mogućnost trudnoće ako se koristi samo povlačenje kao metoda kontracepcije.

Zaključak: Balansiranje Prednosti i Mana

Kada govorimo o seksu tokom menstruacije, svodi se na lični izbor. Postoje brojne prednosti i mane koje treba uzeti u obzir.

Na strani prednosti, mnoge žene doživljavaju povećanu seksualnu želju tokom menstruacije. Takođe, neki parovi otkrivaju da je seks tokom menstruacije blizak i intiman doživljaj koji može poboljšati emocionalnu vezu. Plus, orgazmi mogu pridoneti smanjenju menstrualnih grčeva!

Sa druge strane, postoji nekoliko nedostataka za koje bi trebalo biti svesni. Na primer, nekim ljudima može biti neprijatno ili neprijatno imati seksualne odnose tokom menstruacije zbog krvi. Pored toga, važno je napomenuti da je mogućnost trudnoće još uvek prisutna tokom menstruacije – mada su šanse manje nego inače.

U krajnjem slučaju, odluka o tome da li će se upustiti u seksualne aktivnosti tokom menstruacije zavisi od vas i vašeg partnera. Važno je otvoreno razgovarati o svojim osećanjima i udobnosti pre nego što donesete bilo kakvu odluku.

Izvori

  • “Can You Get Pregnant on Your Period?” – Healthline [link]
  • “Is It Safe to Have Sex During Your Period? Tips, Benefits, and Side Effects” – Healthline
    [link]